Asumissosiaalinen työ: asunnottomuudesta irti ja asunnosta kodiksi
Riitta Granfeltin kirjoittama opas esittelee asumissosiaalisen työn ammatillisena toimintana sekä siihen liittyviä kohdeilmiöitä.
Riitta Granfeltin kirjoittama opas esittelee asumissosiaalisen työn ammatillisena toimintana sekä siihen liittyviä kohdeilmiöitä.
Lataa raportti tästä Demos Helsingin julkaisema raportti esittelee Asunto ensin -mallin uudesta systeeminäkökulmasta, jonka mukaan asunnottomuus voidaan poistaa kokonaan, jos Asunto ensin nähdään asunnottomuuspolitiikan sijasta laajempana hallintomallina. Raporttia varten haastateltiin useita päätöksentekijöitä, Asunto ensin -asiantuntijoita sekä aiheen parissa työskenteleviä.
Housing First Europe Hubin ja Feantsan Asunto ensin -opas perehdyttää mallin periaatteisiin ja hyviin käytäntöihin Euroopan eri maissa. Käsikirja on tarkoitettu asunnottomuustyötä tekeville ja asunnottomuustyöstä kiinnostuneille sidosryhmille, etenkin palveluntarjoajille, tutkijoille ja päättäjille. Käsikirja kuvaa selkeästi Asunto ensin -mallin tehokkaana tapana vaikuttaa etenkin mielenterveyshäiriöistä ja päihderiippuvuuksista kärsivien ihmisten asunnottomuuteen, mutta ottaa huomioon mahdollisimman laajasti eri asunnottomien […]
Teemu Virtasen opinnäytetyössä (sosionomi, AMK) tuotettiin Varhaisen puuttumisen -malli Sininauha Oy:n Ruusulankadun tuettuun asumispalveluyksikköön, joka toimii Asunto ensin -periaatteella. Asumisyksikön henkilökunnan kanssa yhteistyössä luotiin malli, jolla työntekijät pystyvät puuttumaan varhaisessa vaiheessa asukkaiden asumista vaarantaviin toimintoihin.
Antti Martikaisen opinnäytetyössä (YAMK, Sosiaalialan koulutusohjelma) tarkastellaan asumispalveluyksikön asukkaiden ajatuksia arjen sujumisesta, henkilökunnan roolista tarvittavien palveluiden antajina ja yhteiskunnan järjestämien palveluiden piiriin pääsemisen edesauttajina. Laadullisesti analysoituna aineistona on käytetty seitsemän pääkaupunkiseudulla sijaitsevan asumisyksikön asukkaan havaintoja arjestaan. Opinnäytetyössä avataan asumispalveluyksikön arjen toimintaan vaikuttavia tekijöitä kuten asunto ensin -periaatetta, laatusuosituksia sekä yhteisöllisiä tapahtumia ja työtoimintaa. Keskisiä käsitteitä […]
NEA naiserityisyys asunnottomuustyössä -hankkeessa koottiin kuusiosainen koulutuspaketti liittyen naisten asunnottomuuden kysymyksiin. Kuunneltavan ja katseltavan koulutuspaketin puhujina ovat NEA-hankkeessa työskennelleet sosiaalialan ammattilaiset sekä oman kokemuksen omaavat hanketyöntekijät. Johdatus naiserityisyyteen -osio on yleiskatsaus naisten asunnottomuuteen. Koulutuspaketin muissa osioissa pureudutaan tarkemmin teemoihin, joihin erityisesti asunnottomien ja asunnottomuusuhan alla elävien naisten kanssa työskenneltäessä tulee kiinnittää huomiota. Jokainen koulutuspaketin osio […]
Kohti kotia ja turvaa -Naiserityisyys asunnottomuustyössä –artikkelikokoelma kokoaa yhteen naiserityisen asunnottomuustyön hyviä käytäntöjä, havaintoja naisten erityisistä tarpeista sekä näkökulmia asumisratkaisujen ja tukitarpeiden kehittämiseen. Artikkelit ovat syntyneet asunnottomuutta kokeneiden naisten kohtaamisista kaduilla, kodeissa, kohtaamispaikoissa, ensi- ja turvakodeissa ja muissa yhteisöissä. Kirjoittajina on kokemusasiantuntijoita, alan ammattilaisia, kehittäjiä ja pitkään naisten asunnottomuutta tutkinut tutkija. Artikkelikokoelman ovat toimittaneet hankkeen […]
Johanna Ranta tarkastelee väitöskirjassaan ”Suhteellinen toimijuus huumeita käyttävien matalan kynnyksen palveluissa” sosiaalisten suhteiden rakentumista matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa. Auttamistyön kohtaamisissa on aina läsnä asiakkaiden ja työntekijöiden vuorovaikutuksen lisäksi myös heidän suhteensa muihin yksilöihin ja laajempiin sosiaalisiin suhteisiin. Palvelurakenteet, politiikka ja arvot, ihmissuhteet ja kohtaamisen paikat rakentavat sekä asiakkaiden että työntekijöiden toimijuutta sitä vahvistaen tai heikentäen. Tulokset osoittavat, että joustavat […]
Virpi Kilpeläisen opinnäytetyö (sosionomi AMK) oli osa Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat -Varhainen välittäminen, osallisuus ja asumisen tuki -hankkeen kehittämistyötä. Opinnäytetyö toteutettiin Kuopion osahankkeessa. Opinnäytetyössä tuotettiin tietoa käytännön asunnottomuustyön asiantuntijoiden arjessa havaitsemista monialaisen liikkuvan tuen tarpeista ja laadittiin kehittämissuunnitelma monialaisesta liikkuvasta tuesta asunnottomuuden ennaltaehkäisytyöhön. Opinnäytetyössä todettiin terveydellisten, yksilöllisten ja rakenteellisten tekijöiden aiheuttavan asunnottomuutta tai sen uhkaa. Mielenterveys-, […]
Ehdotus asunnottomuustyön lähitulevaisuuden painopisteistä. Julkaisu on tehty muutoslaboratoriotyöskentelynä kesän ja syksyn 2019 aikana, ja siihen osallistui noin 30 asunnottomuuden asiantuntijaa.
Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelman 2016-2019 loppuraportti
Hanna Ranta-Pitkänen tutki opinnäytetyössään entisten pitkäaikaisasunnottomien ja asumispalveluyksikön henkilökunnan vuorovaikutussuhdetta ja Asunto ensin -periaatteen laatusuositusten toteutumista.
Ympäristöministeriön teettämässä selvityksessä arvioidaan, miten kolmen asunnottomuusohjelman (PAAVO I, PAAVO II ja AUNE) tavoitteet on saavutettu sekä annetaan suosituksia tuleviin toimenpiteisiin. Asunnottomuusohjelmilla arvioidaan olleen suuri vaikutus asunnottomuuden vähenemiseen Suomessa. Selvityksen mukaan tärkeitä keinoja asunnottomuuden vähentämisessä ovat olleet muun muassa kohtuuhintaisen asuntotuotannon tukeminen ja asunto ensin -periaatteen soveltaminen. Toisaalta selvityksessä todetaan, että asunnottomuustyö ei ole vielä riittävästi vakiintunut kuntien toimintaan.
Ulkoinen arvio AUNE Verkostokehittäjät -hankkeesta
Varmista asumisen turva -niminen väliraportti Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelma AUNE:sta keväältä 2018. Raportissa käydään läpi ohjelman sisältö, seuranta, arviointi, keskeiset tuotokset ja tulokset sekä hahmotellaan tulevaisuutta.
Hannu Suvanto on YAMK-opinnäytteessään kirjallisuuskatsauksen metodeilla kartoittanut asunnottomien asumisyksikön arjessa toteutettavia päihdetyön tapoja.
Selvityksessä tarkastellaan asunnottomuudesta kärsineiden palveluiden käyttöä ja niihin liittyviä väliinputoamistilanteita asunto ensin -politiikkaa noudattavissa asumisyksiköissä eri puolella Suomea.
Asunto ensin -periaatteen mukaisia hyviksi havaittuja työmuotoja
Tutkimuksessa selvitettiin Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa 15.11.2009 yöpyneiden 107 asunnottoman siirtymiä asunnottomuudesta asuntoväestöön
Saija Pellikka pohtii opinnäytetyössään yhteisöllisyyden ja osallisuuden mahdollisuuksia Asunto Ensin periaatetta noudattavan asumispalveluyksikön asiakkaiden näkökulmasta.
Keijo Lehikoinen tutkii gradussaan kahta asunto ensin -periaatteen mukaan toimivaa asunnottomien asumispalveluyksikköä haastattelemalla asukkaita ja vertaa suomalaista asunto ensin -mallia Yhdysvalloissa toteutettuun malliin.
Tutkimuksessa selvitettiin palveluiden kustannuksia kahdessa asunto ensin -periaatteella toimivassa asumispalveluyksikössä ja verrattiin näitä kustannuksia palvelukustannuksiin, joita asukkaat tuottivat asunnottomina ollessaan.